Vegetáriánus, ayurvédikus, gyógyító táplálkozás
Étterem

" Az étel legyen a gyógyszered és a gyógyszer az ételed." - Hippokratész

30 éve biztosítunk gyógyító táplálkozást a betegeinknek. Klinikánk fennállása óta különböző étkezési rendszereket és megközelítéseket vezettünk be. Ilyen a makrobiotikus, elkülönítő táplálkozás, a kalóriaszámlálás. Ugyanakkor az ayurvédikus koncepció segített megértetni annak fogalmát, hogy mit jelent az egyénre szabott diéta. Orvosaink, szakácsainkkal közösen, kidolgoztak egy olyan általános vegetáriánus étrendet, amely az európai emberek étkezési szokásaihoz, valamint az éghajlati és a szezonális körülményekhez alkalmazkodik, továbbá kiegyensúlyozott minden alkatra nézve.

Alapelvek követése
Az Ayurvédikus tudomány szerint mindenkinek megvan a saját testtípusa (dosa), amelyben változások történhetnek akár az évszakoktól, a széltől, betegségektől függően. Ennek tükrében kezdtük el az ayurvédikus ételek készítését betegeink számára. Az Ayurvéda nagy jelentőséget tulajdonít a minőségnek és frissességnek, a szakács érzéseinek, érzelmeinek, valamint a szemet gyönyörködtető tálalásnak, amelyet mi magunk is szem előtt tartunk.

Mitől hatásos?
1. Minden páciensünknek az orvosi konzultációk alkalmával megállapított testtípusuknak, valamint betegségüknek, intoleranciájuknak megfelelő étrendet állítunk össze.

2. Ételeink ezen felül az évszakok változását is követik, s annak megfelelő összetevőkből, illetve főzési eljárásokkal készülnek – szintén orvosi javaslat szerint.

3. Az elsődleges folyamat a serpenyőben történik. Olyan speciális fűszer-keverékeket, masalát készítünk, amelyek az ételeket könnyen emészthetővé teszik.

4. Éttermünkben tilos a hús, az állati zsírok, az alkohol és a kávé fogyasztása. Egészséges ételeink a következőkből állnak: gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, halak (mérsékelten), gyógyteák és mártások, amelyek elősegítik az emésztést, a táplálék felszívódását és a bélmozgást.

5. Az ételnek nagyon könnyűnek, gyomorkímélőnek kell lennie: a beteg ember energiájának egy részét már betegségre „elpazarolta”, emésztése általában gyenge, tehát az ételnek könnyen emészthetőnek kell lennie.

Napirend
  • Reggeli: 7.00 – 10.00

  • A reggeli órákban a Kapha dominál, ezért a reggeli legyen bőséges, de ne tartalmazzon nyák képző alapanyagokat (pl: tojás, tej)
  • Ebéd: 12.00 – 13.00

  • 10-től 14 óráig szervezetünkben a Pitta dominál, azaz ilyenkor ébred fel az emésztés tüze, az agni. Pácienseinknek olyan ebédet szolgálunk fel, amely csökkenti a Pittát és felpörgeti az anyagcserét.
  • Vacsora: 18.00 - 19.00

  • 14-től 18 óráig a Vata dominál, ezért olyan táplálékra van szükségünk, amely táplálja az éjszakai tüzet, reggelre pedig energiát ad. Ez az étkezés egy levest és egy könnyed ételt tartalmaz, amely csökkenti a Vatát és hozzásegíti egy megfelelően mély, pihentető alváshoz.
Fogyási célok

Pácienseink fogyás céljából is felkeresik klinikánkat. Fontos tudni, hogy nem számoljuk a kalóriákat az étrendjük kialakításánál, mert tudjuk, hogy a túlsúlyt valójában egy anyagcserezavar okozza. Ezért kidolgoztunk egy speciális étrendet, amely megkönnyíti és serkenti az anyagcserét, ily módon fogyást eredményez. Ez tehát semmiképpen sem jelent éhezést!

A klinikán adott adagok még a fogyókúrázók számára is elég nagyok, ezért valójában az összes betegünk súlya csökken terápiás programjuk alatt.


Folytatás a hétköznapokban

A kezelési folyamat végén minden betegünknek ayurvédikus étrendet adunk saját testtípusuknak megfelelően, mellékelve az egészséges, semleges és káros élelmiszerek listáját.

*Klinikánkon a napi háromszori étkezés terápiás programjaink részét képezik, illetve a kezelési csomagajánlatok árában benne foglaltatnak.

Köszönjük a feliratkozást!

Köszönjük!
Előzetes foglalási igényét sikeresen rögzítettük!
Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot!